از جمله ابزار پر مصرفی که در آشپزخانه ها مورد استفاده قرار میگیرد، ظروف مسی پخت غذا، ظروف طبخ غذاست. آشپزی در ظروفی که از جنس مس باشد، از گذشته های خیلی دور، رواج داشته و همچنان دارد. با توجه به قیمت نسبتا بالای آن، همچنان افراد زیادی به خاطر فواید بسیارش، نسبت به تهیه و استفاده از آن اقدام میکنند.
در ادامه به موضوعاتی مانند فواید مس چیست، چه غذاهایی را نباید در ظروف مسی پخت غذا پخت؟ چه غذاهایی در این ظروف قابل پخت هستند و سخن حکیمان بزرگ هم چون بوعلی سینا در این حوزه خواهیم پرداخت. پس با ما همراه باشید و این مقاله مفید را از دست ندهید.

9 غذایی که نباید از ظروف مسی پخت غذا استفاده شود
مختصری از آشنایی با مس و فواید آن
مس یک ماده معدنی است که نقش مهمی در ساختار گلوبولهای قرمز خون دارد. علاوه بر این از دیگر خواص این ماده اعجاز آمیز میتوان به تقویت اعصاب، بهبود عملکرد رگهای خونی، افزایش سیستم ایمنی بدن و سفتی استخوانها اشاره کرد.
طبق استاندارد غذایی انسان به نهصد میکروگرم مس در روز نیاز دارد که عموما از مواد غذایی دریافت میشود. اما برای تکمیل آن، میتوان از ظروف مسی نیز استفاده کرد. به یاد داشته باشید که مصرف زیاد مس سبب بروز مسمومیت در فرد میگردد.
اما تنها این نیست، ما یک مقاله کامل و جامع در مورد فواید ظروف مسی نوشتهایم که میتوانید مطالعه کنید و اطلاعات کامل در این زمینه کسب کنید.
فواید آشپزی با ظروف مسی
ظروف آشپزی مسی عموما شامل قابلمه و تابه است که داشتن آنها علاوه بر زیبایی منحصر به فردی که دارند و انرژی که به اطراف میبخشند، بسیار در طبخ غذا کارامد است.
این رسانای خوب، حرارت کامل را به غذای درون خودش میدهد و این گونه هم زودتر آماده میگردد و هم لذیذتر است. همانطور که گفتیم مصرف زیاد مس باعث ایجاد مسمومیت میشود و برای کبد شدیدا خطر دارد. به همین جهت داخل ظروف ساخته شده از مس را با قلع، نیکل یا آلومینیوم به طور کامل میپوشانند تا مقدار مس اندکی آزاد و با غذا آمیخته گردد.
با این روش هم از ظروف مسی استفاده میکنید و هم از خطر آن در امان هستید. این حرکت را قلع اندود میگویند، به افرادی که مرتب ظروف مسی استفاده میکنند توصیه می شود سالی یک بار، نسبت به قلع اندود کردن آن ها اقدام کنند. حال سوال اینجاست که آیا هر غذایی را میتوان در این ظروف پخت؟ چه غذاهایی را نباید در ظروف مسی پخت؟
برای جواب سوال، ادامه مطلب را با دقت بخوانید.
چه غذاهایی را نباید در ظروف مسی پخت؟
در زیر غذاهایی که پخت آن ها در ظروف مسی پخت غذا توصیه نمی شود ذکر شده است؛
- گوشتها: گوشتها مخصوصا گوشت قرمز که دارای چربی اشباع است، مناسب پخت در ظروف مسی نیست!
- چرا که تاثیری که مس بر چربیهای اشباع شده میگذارد، اکسیداسیون کردن آن است. غذایی که توسط مس اکسید گردد، برای بدن مضر خواهد بود.
- گوجه فرنگی و خورشتهایی حاوی رب گوجه: قطعا شنیده اید که یکی از راه های سفید کردن مس گوجه است. این خاصیت به خاطر واکنش شیمیایی است که گوجه و مس نسبت به یکدیگر دارند.
- سبزیهای تیره رنگ: سبزی های تیره عموما آهن زیادی دارند و هنگام تماس با ظروف مسی سبب ایجاد واکنش شده و اکسید میگردند. از این حیث موارد مناسبی برای طبخ در این ظروف نیستند.
- غذاهای شیرین: شکر نیز از جمله مواردی است که واکنش پذیری بالایی با مس دارد. طبخ، مربا، نوشیدنی ها و حتی غذاهای شیرین در این ظروف به هیچ وجه عاقلانه تیست.
- غذاهای ترش: ترشیجاتی مانند لیمو و سرکه نیز از جمله مواردی است که برای سفید کردن مس به کار برده میشوند. حال تصور کنید قرار است غذایی با این خاصیت اسیدی در ظروف مسی پخته گردد. قطعا مضرات فراوانی خواهد داشت.
- غذاهای تلخ: این نوع مواد غذایی اندک هستند و از نمونه های آن میتوان به پوست لیمو عمانی اشاره کرد.
- غذاهای چرب: سعی کنید غذاهایی که چربی فراوان دارند مانند آبگوشت را در ظروف مسی طبخ نکنید؛ زیرا چربی نیز واکنش پذیری مس را بالا میبرد.
- لبنیات: آنزیمهایی که در مواد لبنی وجود دارند، میتواند بر مس اثر بگذارد و به همین جهت پختن، نگه داشتن و حتی گرم کردم مواد غذایی لبنی در ظروف مس، بسیار مضر است.
به یاد داشته باشید که علاوه بر پختن، از نگه داری باقیمانده غذاهای ممنوعه در ظروف مسی پخت غذا خودداری کنید. گاهی با یک بار امتحان ممکن است نشانه ای از مشکل در خود نبینید، اما مطمئن باشید مداومت کردن در نادیده گرفتن این توصیه ها، عواقب جبران ناپذیری برایتان خواهد داشت.

9 غذایی که نباید از ظروف مسی پخت غذا استفاده شود
سخن بزرگان درباره غذاهایی که نباید از ظروف مسی پخت غذا استفاده شود
۱- در کتاب قانون ابو علی سینا آمده است که:
«واجب است که از طبخ آن چیزی که شور، چرب، ترش یا بسیار شیرین است، در ظروف مسی پرهیز کنید که بدون تردید زنگار میبندد و زنگار نیز سم قاتل است.»
- منظور از زنگار، پیدا شدن قرمزی مس از زیر لایه محافظ آن است که در مجاورت با آب و هوا اکسید گشته و در هنگام طبخ وارد غذا میشود. حتی نوشیدن آب نیز در ظروف این چنینی نهی گردیده است.
حکیم عقیلی خراسانی نیز در کتاب مخزن الادویه آورده است که:
«طبخ و تناول غذاهای ترش، گوشت ها و لبنیات در ظروف بی قلع ممنوع است و حتی مضر است که در آنها نگهداری شود. چرا که در پس آن بیماری برص قرار دارد.»
- این طبیب، دانشمند و حکیم فرزانه دارای کاملترین مجموعه کتابها در زمینه طب سنتی است.
غذاهایی که میتوان در ظروف مسی پخت غذا پخت؟
برنج: همان گونه که قبل تر هم ذکر کردیم، ظرفهای مسی از مواردی است که حرارت را یکنواخت در تمام حجمش پخش میکند. این خصوصیت بسیار مناسب پخت برنج است. به همین دلیل است که از گذشته در مراسم بزرگ از دیگ مسی بهره برده میشد.
نشاسته: یکی از مواردی که مشکلی در پخت مسی ندارد، سیب زمینی است. حتی سرخ کردن با روغن و دمای کم هم بلامانع است.
سبزیجات رنگ روشن: میتوان در پخت سبزیجات رنگ روشن مانند هویج، کدو و غیره از ظروف مسی استفاده کرد.

ظروف مسی پخت غذا
سخن آخر
درست است که بی توجهی به توصیه های طبخ در ظروف مسی پخت غذا، عواقب بدی دارد اما به یاد داشته باشید که از قدیم همواره ظروف مسی پخت غذا استفاده میشده و از فواید آن نیز بهره مند میگشتند. اگر نکته های مربوط به این که چه غذاهایی را نباید در ظروف مسی پخت غذا پخت؟ رعایت گردد، قطعا مفیدترین ظروف آشپزی را انتخاب کرده اید.
اگر شما هم دوست دارید تا در ظروف مسی آشپزی کنید و از فواید ظروف مسی بهرهمند شوید، حتما از محصولات صفحه فروشگاه ما «هنر کادو» دیدن کنید و خرید کنید و محصولات با بالاترین کیفیت و بهترین قیمت را درب منزلتان تحویل بگیرید.